Skip to content

Изграждане на нов покрив

изграждане на покриви

Времето се отнася еднакво безпощадно към всичко и всички, така че нуждата от изграждане на нов покрив на изгодна цена ще възникне рано или късно. Независимо колко добре и с колко качествен материал е направен, след години покривът ще започне да се руши. Това важи с пълна сила за покривите на стари, неподдържани къщи. Свържете се с нас за основно изграждане, ако вашият случай е точно такъв.

Малко неща в живота са вечни и те почти никога не касаят материалните неща. Предметите имат определен живот, като при строителните материали, използвани в създаването на покриви, той варира от 20 до 50 години. Дори в този случай говорим за най-добрите съвременни материали с високотехнологично, полимерно антикорозионно покритие.

Причини за основно ремонтиране на покрива

Нека не се заблуждаваме, покривните ремонти не са никак евтини, поради което на всеки собственик на къща или друга сграда, му се иска никога да не се сблъсква с такова мероприятие. Може би и вие си задавате въпроса: „Не е ли възможно да се създаде покривен материал, който да е лек, здрав и с издръжливост 100 години?”. За жалост, такъв все още не е създаден.

Основните причини за необходимостта от цялостно изграждане на покрив са валежите и слънчевата светлина. Влагата в комбинация с високата температура и ултравиолетовата светлина, има изключителна разрушителна сила. Повреждат се не само външните покривни елементи, но и носещата конструкция отдолу.

Ако разгледаме материалите, използвани преди 20 години, ще видим, че те са притежавали средни характеристики. Така например:

  • Азбестоциментова керемида – поради голямото тегло деформира гредите, като същевременно се напуква.С течение на времето започва да абсорбира влага, която, замръзвайки през зимата, разрушава материала.Срокът на експлоатация е около 40 години, но след 10 години са необходими частични ремонти;
  • Поцинкована метална керемида – при некачествено цинково покритие, започва да ръждясва още на 4-та, 5-та година след монтажа.За да се увеличи експлоатационният живот, често се боядисват допълнително;
  • Боядисана метална плоча от черен материал – ако окраската е повредена, ще ръждяса още на 5-та, 6-та година.За дългосрочна експлоатация е необходимо ежегодно боядисване.

Класическата керамична керемида е един от най-здравите традиционни материали, използвани като покривна настилка. Дори керемидите обаче се рушат с времето, което създава предпоставки не само за тяхната смяна, но за цялостно изграждане на покриви, тъй като дървената конструкция е деформирана и изгнила от влагата.

Съвременните покривни покрития имат отлична антикорозионна устойчивост и се нуждаят от ремонт едва след 15-25 години експлоатация. Ако в същото време се извършва редовен преглед чрез услугата „Пренареждане на керемиди”, могат да се идентифицират и отстранят евентуални локални повреди, което допълнително ще увеличи експлоатационния живот на покрива.

Потърсете ни

Не отлагайте важните ремонти. Консултирайте се с нашият екип за повече информация.

Адрес

София, България

НАПРАВЕТЕ ОНЛАЙН ЗАПИТВАНЕ ЗА ОГЛЕД

Кога е необходим основен ремонт на покрива?

Към направа на нов покрив на сграда, която е отдавна в експлоатация, се пристъпва, когато покривният материал е повреден на 30 процента или повече. Основните признаци на повреда, които налагат основен ремонт на покрива са: провиснали греди с признаци на мухъл и гниене, напукана азбестоциментова плоча, отлепен на много места битум, над 50% счупени керемиди с множество течове и т.н.

Изграждане на нови покриви е услуга, която засяга не само новопостроените здания, но и стари сгради, които са необитаеми или са оставени дълго без правилна поддръжка. В сайта ни ще откриете основните етапи и видове дейности, обхващани от едно такова мероприятие. Имаме пълната готовност да се заемем с изграждането на нова покривна конструкция с гаранция за качеството на работа и материалите.

Кои въпроси трябва да се решат при изграждането на ново покривно съоръжение?

Покривът преди всичко защитава сградата от въздействията на околната среда, но той също така определя в голяма степен цялостния ѝ облик. Ето защо при изграждане на покрив се мисли не само за неговата цена, но преди всичко какви конструктивни проблеми трябва да се решат. Какъв ще бъде типът на покрива, как ще бъде изграден, с какви материали и метод на изолация, и най-вече – кой ще го изгради?

Решенията стават прости, когато се избере утвърдена строителна фирма за построяването на нов покрив, която ще предложи също добра цена на квадрат. Изготвянето на проект на новата покривна конструкция е ключов момент, в който експертите дават предложения, а клиентът изразява своите желания. Добрият краен резултат ще зависи от компромисите, които ще бъдат направени.

Има няколко важни въпроси при строежа на нови покриви, които ще разгледаме поотделно. Това са:

Материали

Изборът на материалите е от ключово значение за здравината на покрива. Най-често използван материал е дървото – то служи за изграждане на носещата конструкция на скатните покриви. За да се изгради стабилна рамка, трябва да се избере качествена иглолистна дървесина. Иглолистният материал има смолиста структура и, намирайки се във влажна среда, няма да изгние.

Дървесина, по която има пукнатини, следи от дървояди и други несъвършенства, не бива да се използва за направата на носещата конструкция. Изграждането на нов покрив на стара къща е с по-висока цена, тъй като в цената на услугата се включва трудът за премахването на старата дървения. Понякога разрушаването е доста сложен и трудоемък процес.

Най-добре е да се използва висококачествена полусуха или въздушно суха дървесина. Допустимата влажност на дървесината не трябва да надвишава 20%. Ако следвате тези препоръки при избора на качествен материал, тогава можете значително да опростите по-нататъшната работа по изолацията на конструкцията.

Изолация

Процесът по изграждане на двускатен покрив включва полагане на изолационна мембрана, която съчетава функцията на влаго и топлоизолация. Топлоизолацията ще намали топлинните загуби през студените месеци, като тя се полага преди изграждането на покривната конструкция върху бетонната плоча, която се явява таван на помещенията на последния етаж.

Изолацията може да бъде от различни материали: фибростъкло, експандиран полистирол, базалт и други синтетични полимери. За изолиране на таванското пространство, е необходимо да се постави пароизолационен материал от вътрешната страна на изолацията. Полага се между припокриването и долния слой изолационен материал. Този подход ще помогне за защита на изолацията от водни пари, които се отделят от нагряването на въздуха във вътрешните помещения.

Вентилация

Вентилацията е изключително важна, когато става въпрос за изграждане на нов покрив с битумни керемиди, чиято цена е по-висока по ред причини. Без вентилация под покривното съоръжение ще се натрупват пари, които ще проникват в изолацията и ще я мокрят и топлоизолационните ѝ свойства ще бъдат сериозно нарушени. За да не се случи това, върху изолацията се поставя специална мембрана.

Вентилационният филм не позволява проникване на вятър и влага отвън и също така помага на водните пари от вътрешността на сградата да излизат през специални отвори. С това решение гредите на тавана и изолацията ще останат сухи. Особено рационално е този метод да се използва при изграждане на двускатен покрив, което няма да повиши драстично неговата цена. Скатните покриви се нуждаят от редовно проветряване.

Въздушната междина на вентилацията трябва да има височина най-малко 50 милиметра. В този случай площта на мембраната не трябва да бъде по-голяма от площта на напречното сечение на междинния слой, който се вентилира. Такива дупки трябва да се направят в най-високата точка на покрива, която ще се вентилира.

Ако строителите не се придържат към това правило при изграждане на нов покрив, то парите, които се събират над билото на покрива, ще отделят кондензат от вътрешната страна на изолационния материал. След това цялата събрана влага ще започне да се оттича върху таванските етажи.

Избор на покривния материал

У нас традиционно покривите се покриват с керамични керемиди – материал, доказал се във времето като рентабилно и дългосрочно решение. Циглите осигуряват изключителна бързина на покриване на големи по площ съоръжения и също така дават възможност за бързи частични ремонти. Можете лесно да замените няколко спукани или счупени керемиди самостоятелно.

Другият вид покритие, което все по-често се използва при изграждането на нов покрив на стара къща са битумните керемиди. Много собственици на еднофамилни къщи решават да заменят класическата керемида с битумна, поради нейната лекота и звукопоглъщащи свойства. При правилно полагане и внимателен избор на продукта, битумът също има много дълъг експлоатационен живот.

Особености на двускатния покрив

 Като тип на конструкцията, покривите се делят на две групи: плоски и скатни. И докато при плоските наклонът трябва да е под 5 градуса, то при скатните няма никакви ограничения. В зависимост от броя на билата, покривите могат да бъдат едноскатни, двускатни или многоскатни. Двускатните са най-разпространеният вид у нас, особено ако говорим за еднофамилни къщи и вили.

Когато ни наемат за цялостно изграждане на покриви, клиентите се интересуват не само от предлаганите цени, но и от типа на конструкцията, който бихме препоръчали. Двускатната конструкция е един много добър вариант, чието построяване не е особено сложно. Ето защо си заслужава да разгледаме този тип покривна конструкция.

Покривът от въпросният вид се състои от два елемента, които формират било в точката, където се събират. Условно можем да ги разделим на симетрични и асиметрични. Разликата, както подсказва името, е в размера на ската и ъгъла, под който са поставени. В този случай скатът ще бъде леко изместен в едно от направленията.

Когато клиентите ни питат колко струва нов покрив на къща, винаги посочваме приблизителната стойност на операцията, като изхождаме от формата на бъдещото съоръжение. Двускатните покриви са най-популярни не само защото цената им е по-ниска спрямо по-сложните конструкции, но и защото са много надеждни и с правилния избор на материали и изолация на гредите могат да издържат много дълго време.

Избор на покривното покритие – какво могат да изберат нашите клиенти?

Един от най-важните моменти при планиране на новия покрив е изборът на основното покритие. Съвременният пазар предлага оптимален избор от покривни материали, които ще наречем условно „керемиди”. Те могат да бъдат гъвкави, от метал или класическа керемида – циментово-пясъчна, полимерно-пясъчна или класическа – керамична.

Гъвкавите (битумни) керемиди изискват по-специфично изграждане на покривна конструкция. Вместо летвена решетка, се изгражда плътна дъсчена основа, върху която битумните плочи се фиксират трайно с пирони или самонарезни винтове. За производство на гъвкавите покрития се използват фибро стъкло, стъклена мембрана или целулоза.

Битумната керемида има отлични характеристики, поради което е все по-често избирана от нашите клиенти. С нея са сведени до минимум външните шумове по време на валежи, а освен това материалът е устойчив на развитие на плесени и растителност. Лекотата на покритието ни позволява да предвидим по-малка товароносимост при изграждане на дървена покривна конструкция. Това означава и по-малък финансов разход за клиента.

Когато ни питат колко струва нов покрив, потенциалните ни клиенти обикновено имат предвид цената за труд. Някои от тях са осигурили покривния материал – както дървения, така и основното покритие, което много често е класическа керемида. Струва си да отбележим и предимствата на керемидите, които все по-често са изработени не от глина, а от цимент.

На първо място циглите, както са масово наричани у нас, имат изключителна устойчивост на ниски температури, влага и силен вятър, поради което с тях експлоатационният живот на покрива е най-малко 100 години. Разбира се, този срок е условен, защото всичко зависи от добрата поддръжка на съоръжението – редовна проверка и навременно отстраняване на дребни проблеми.

Построяването на нов покрив на къща може да се окаже с по-изгодна цена, ако се използват твърди керемиди, защото не се налага изграждане на плътна дървена конструкция. Самият процес на редене на циглите е много бърз и може да се изпълни в рамките на деня, в зависимост от площта на покрива.

Дори по-високата цена за изграждане на покрив се изплаща във времето, поради здравината и отличните свойства на материала. Керемидите осигуряват добра топлоизолация, а с добавянето на изолационна мембрана, топлинните загуби през отоплителния сезон са намалени значително. Този материал не образува конденз, поради добрата си паропропускливост.

Според много хора значителното тегло на циментовите керемиди е минус, но в същото време точно това прави керемидените покриви устойчиви на ураганни ветрове. Също така не е необходимо да се извършват допълнителни работи по заземяване на покрива. И последно, но не по важност – покривите, покрити с керемиди, имат привлекателен и дори луксозен външен вид.

Какво ви предлагаме?

Услугата изграждане на нов покрив се таксува като цена на квадрат, но в тази операция влизат множество сложни и трудоемки дейности. Всеки етап от построяването изисква компетентност и майсторски умения, каквито екипът ни безспорно притежава. Накратко, ние ви предлагаме професионализъм и готовност да се заемем с тежък физически труд.

Със сигурност ще се намерят майстори и малки частни бригади, които ще ви предложат направа на нов покрив на по-ниски цени. Тяхната услуга обаче няма да се отличава с нужното качество и едва ли може да се говори за осигуряването на първокласни материали. Сроковете за изпълнение на задачата са доста разтегливи при този тип изпълнители.

Като една от водещите фирми по изграждане на покриви на територията на София, ние знаем как да впечатлим дори най-взискателните клиенти. Сами можете да се убедите в огромния брой операции, включени в тази услуга. За всяка специфична задача ние имаме доказани експерти с богат опит и задълбочени познания.

Не се колебайте да ни потърсите за направата на нов покрив в София и околността. Ние ще откликнем максимално бързо на вашата заявка и ще ви предложим най-изгодни условия, независимо от сложността на проекта. Предоставяме на всеки клиент гаранция за качеството на строителните работи и материалите.